Andrzej Kozak jest cukiernikiem z powołania. W młodym wieku zdecydował o swoim zawodzie i poświęcił się zdobywaniu doświadczenia. Zaczął w rodzinnym mieście Toruniu – mieście piernikowej tradycji. Kierując się zasadą, że tylko praktyka u różnych mistrzów umożliwi dogłębne poznanie rzemiosła i wypracowanie własnego w nim mistrzostwa podróżował po Polsce pracując w cukierniach o odmiennych tradycjach. Wędrówkę zakończył w Warszawie, gdzie postanowił zrealizować swój cel i założyć własną cukiernię

 

Obecny zakład w Falenicy otwarty został w 1978 r. Firma od początku była firmą rodzinną, nad jej powstaniem wraz z mężem pracowała Danuta Kozak, a w pracy nad jej rozwojem wspierała rodziców córka Paulina, która obecnie jest także w spółce firmy. Dzięki temu łączymy efekty pracy kilku osób mających różne doświadczenia, pomysły, poglądy.

 

Przez te wszystkie lata zdobyliśmy sobie wiernych klientów, którzy przyjeżdżają do nas często z bardzo odległych miejsc. Mieliśmy również zaszczyt gościć z naszymi ciastami na stołach osób o wielkich autorytetach. Staramy się stale rozwijać i spełniać wymagania naszych klientów. Jednak zawsze kierujemy się zasadą, że pewne tradycje naszego zakładu nie mogą zostać zapomniane w podążaniu za postępem w cukiernictwie.